TIL FORSIDE

Historien om Dannebrog

Kongeskibet Dannebrog er navngivet af Dronning Alexandrine i København i 1931 og hejste kommando første gang den 26. maj 1932. Dannebrog tjener som officiel og privat residens for Regentparret samt øvrige medlemmer af den kongelige familie, når de er på sommertogt i hjemlige farvande eller på oversøiske officielle besøg. Kongeskibet tager også del i farvandsovervågning og søredningstjeneste, når skibet er til søs. Skibet kan også bruges som hospitalsskib.

Dannebrog blev bygget i 1931-1932 på Orlogsværftet i København, som afløser for det forrige kongeskib hjuldamperen Dannebrog fra 1879. Skibets skrog er bygget af stål i nittet konstruktion på et tværskibs spantesystem, skibet har klipperstævn og elliptisk hæk. Set udefra kan Kongeskibet deles i to sektioner; Foran skorstenen er der plads til besætningens underbringelse, laster og maskine.Agten herfor er den kongelige afdeling, som i hospitalskibsrollen kan anvendes til underbringelse af patienter. Ved anløb af danske og udenlandske havne benyttes det overdækkede agterdæk til receptioner.

Den kongelige beboelse rummer Dronningens og Prinsgemalens arbejdsværelser, spisesalon, fællessalon, soverum med mere. Dronningen og Prinsgemalen tager personligt del i interiørets indretning, valg af møbler og generel udrustning. Den kongelige afdeling rummer møbler og udrustning fra det forrige kongeskib fra 1879.

Kongeskibet Dannebrog er en selvstændig kommando, som administreres af Dronningens Jagtkaptajn, der er medlem af Majestætens hofstab. Dannebrogs fulde besætning består af ni officerer, syv sergenter, to konstabler og 38 værnepligtige, som alle er specielt udvalgt fra søværnet. Befalingsmændene er normalt tilkommanderet i to-fire års perioder, mens de menige værnepligtige kun er med én sommer.

Siden kommandohejsning i 1932 har skibet tilbagelagt mere end 400.000 sømil og besøgt hovedparten af havnene i Danmark, Grønland og på Færøerne. Skibet har også besøgt europæiske havne, især i Frankrig, og har været i Middelhavet, Caribien samt den Amerikanske Østkyst.

Kongeskibets dimensioner:
• Længde: 78,43 meter
• Bredde: 10,40 meter
• Dybgang: 3,95 meter
• Mastehøjde: 23,00 meter
• Deplacement, fuldt lastet: 1238 tons
• Hovedmotorer: B&W Alpha Diesel Type:6T23L-KVO som under normalbelastning yder 640 Kw / 870Hp ved 800 o/min (og under maksimalbelastning yder 685/930 ved 825)
• Hjælpemotorer: Scania Type:DI12 62M som yder 240kw ved 1500 o/min
• Aktionsradius: 3600 sømil

En større modernisering blev udført i 1980-1981, hvor man bl.a. udskiftede maskinrummet.